Šelmy se chystají na návštěvu

Míša Sládková | 10.10.2008 | |

Šelmy se chystají na návštěvu

Kadaňský led se v sobotu 11.10. pokusí ovládnout tým HC Slovan Ústečtí Lvi. Loňský účastník extraligy si prozatím v 1. lize nevede nijak špatně a jistě bude chtít prodlužovat svoji nově začatou šňůru vítězství. Na druhé straně bude stát Kadaň, která začíná doufat, že štěstí se na hokejky černožlutých začíná vracet a bude jistě o to urputněji bojovat o své nadechnutí k lepším zítřkům. Klání začíná na kadaňském stadionu v 17:00.

 

Aktuální stav v týmu

Poslední ročník nebyl pro Lvy šťastným začátkem extraligového působení, nýbrž rychlým koncem. Majestátní šelmě se nepodařilo zaseknout drápy do ucházejícího umístění v tabulce, kde by přečkala vždy nejhorší první postupový ročník. Situace po pádu zpět do druhé nejvyšší soutěže by se však dala vystihnout rčením – každý konec znamená nový začátek, mnohdy lepší. I proto se osazenstvo klubu i týmu otřáslo v základech. Stačí říci několik zvučných jmen. Na post generálního manažera byl jmenován Robert Kysela, který záhy povolal na trenérskou lavici Miloše Hořavu. Jednou z velkých hráčských posil na brankovou čáru je jistě Dušan Salfický. Zadní řady vyztužil například Martin Tůma, který minulou sezónu oblékal dres Litvínova. Své zkušenosti dále v útoku předává také Ivo Prorok.

V tabulce si Slovan nestojí špatně. S jedenadvaceti body se drží na třetím místě za Kometou, která se pyšní čtyřmi body navíc a o další dva body šťastnější je Vrchlabí. Pouhý bod na Ústí pak ztrácí čtvrtý Chomutov a pátá Jihlava.

Ústeckým statistikám vévodí dvojice útočníků s osmi body. Martin Šagát (5+3) a Milan Mikulík (3+5). Nejvíce puků za brankovou čáru prozatím dostali již zmiňovaný Martin Šagát a Jan Heřman. Nejlépe dokáže najít před bránou své spoluhráče kromě Milana Mikulíka i David Pazourek. Z obránců nejvíce vyniká Roman Němeček (2+1). Do brány se na pozici jedničky staví Dušan Salfický, který momentálně disponuje průměrem 1,84 branek na zápas. Pokud budeme chtít vidět úspěšnost lvího strážce brankové čáry procentuelně, bude nás zajímat 92,65%. V tabulce všech prvoligových gólmanů to však odpovídá až dvanáctému místu, což znamená, že Miroslav Hanuljak, který je na místě pátém, si vede o poznání lépe.

Tipsport Hockey Cup

V rámci letošní přípravy se Slovan účastnil i oblíbeného Tisport Hockey Cupu. Ve skupině se Lvi setkali s týmy Karlových Varů, Chomutova, Kladna a Litvínova. V této zajímavé konkurenci se Ústeckým podařilo uhrát kvalitní výsledek, když porazili například extraligové Kladno (5:0) i Litvínov. V tabulce nakonec skončili na třetím místě za druhým Chomutovem, se stejným počtem šesti bodů.

Cíl pro sezónu 2008/2009

Díky výše zmiňovanému zemětřesení na mnoha pozicích v klubu musí být asi každému jasné, že bude třeba si klást cíle dlouhodobější. Že nelze čekat zázraky okamžitě, dobře ví i Robert Kysela, který se v tomto duchu vyjádřil již před sezónou. Nejraději by svůj tým viděl ve špičce 1. ligy a v horizontu tří let by neměla být nemožným cílem účast v extralize. „Já osobně bych si to představoval tak, že první rok budeme podávat výborné výkony, za které se nebudeme stydět. Druhý rok bych tu chtěl mít špičkové mužstvo 1. ligy, které bude bojovat o postup, a do tří let bych tu chtěl mít extraligu.“ (zdroj www.hcusti.cz)

Odehraná utkání v lize

V prozatím odehraných deseti kláních si ústecké mužstvo drží kladnou bilanci. Hned v úvodu ročníku proběhla série tří vyhraných zápasů, která se opakuje i nyní. Bojovná smečka Slovanu poslední tři utkání v řadě dovedla ke zdárnému konci. Krocení dravých šelem prošlo zatím pouze Chomutovu, Vrchlabí a Jihlavě.

Poslední utkání a zranění

Poslední skalp musely odevzdat Benátky po prohře 1:3. Výpravě Slovanu tehdy stačila již první třetina, kdy se díky dvěma brankám ve 13. minutě a dalšímu navýšení skóre čtyři minuty před první sirénou dostali do tříbrankového vedení. Benátky sice obstojně vzdorovaly, ale na konečném výsledku se to projevilo pouze korekcí stavu na 3:1.

Po tomto utkání se trenér Hořava vyjádřil i ke stavu marodky, který může být pro budoucí zápas s Kadaní důležitý. Nejistý je start Andreje Novotného, který po zranění stále není zcela fit. Otazník se houpe také nad účastí Jana Čalouna, který se stále doléčuje z angíny. Robin Hanzl má lehčí zranění a Martin Novák po těžkém zranění bude mimo ještě minimálně měsíc. Zranění se nevyhnulo ani velké opoře týmu Ivu Prorokovi, zda se však bude jednat o obnovené zranění kolene či pouze zranění mírnějšího rázu se nevědělo.

Sestavy z posledního utkání

SK Kadaň: Hanuljak - Szakal, Višňák, Kolarz, Kramár, Mašek, Pospíšil, Kloz, Boušek, Fink, Derfler, Zika, Ton, Kajer, Valský, Rybecký, Kadlec, Freiberg, Stehlík, Chyba.
HC Slovan Ústečtí Lvi: Salfický - Pojkar, Tůma, Klobouček, Zeman, Němeček, Gýna, Vágner - Šagát, Mikulík, Sklenička - Janků, Pazourek, Kloz - Havlíček, Špirko, Heřman – Novák.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM